Maximale hartslagcalculator / berekenen van de maximale hartslag

De gemakkelijkste en bekendste manier om de maximale hartslag te berekenen, is door de formule 220 - leeftijd te gebruiken.

Maximale hartslagcalculator

y

Je geschatte maximale hartslag is

Informatie over de maximale hartslagcalculator

De maximale hartslag kan worden berekend met de formule 220 - leeftijd, maar de werkelijke maximale hartslag varieert van persoon tot persoon, waardoor de maximale hartslag 20 slagen per minuut meer of minder is van de geschatte uitkomst voor 95% van de mensen.


Alternatieve formules voor het schatten van de maximale hartslag

Dr. Martha Gulati et al
Volgens studies van Gulati et al (2010) is de meest gebruikelijke formule voor het berekenen van de maximale hartslag ontworpen voor mannen en daarom is de gegeven uitkomst voor vrouwen te hoog. De studie mat de maximale hartslag van 5.437 vrouwen en de resultaten gaven aan dat de gemiddelde hartslag voor vrouwen kan worden berekend met de formule 206 - (0,88).

Londeree and Moeschberger
Volgens studies uitgevoerd aan de Universiteit van Missouri-Columbia (1982) varieert de maximale hartslag vaak met leeftijd, maar niet lineair. De onderzoeksresultaten hebben geleid tot de formule 206,3 - (0,711 x leeftijd).

Wanneer de maximale hartslag van actief trainende atleten wordt gemeten, worden de volgende formules gegeven. De formules zijn gebaseerd op een Brits onderzoek, Whyte et al (2008).

Mannelijke atleten: 202 - (0.55 x Leeftijd)
Vrouwelijke atleten: 216 - (1.09 x Leeftijd)

Bronnen en meer informatie
  1. Wikipedia: hartslag

Misschien ben je ook geïnteresseerd in